Dzisiaj w sam raz na niedzielny obiad proponuję Wam przepis na cukinię faszerowaną kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami i papryką. Ten wegański przepis bardzo przypadł do gustu Marcie (pozdrawiamy :* ), naszej mięsożernej koleżance, więc polecamy go każdemu! W dodatku kasza jaglana, dość niedoceniona na polskich talerzach, posiada wartości odżywcze, a nawet lecznicze. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Jest to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz!
Today, just in time for Sunday dinner, I prepared for you a recipe for zucchini stuffed with millet, sun-dried tomatoes and red bell pepper. This vegan recipe was appreciated a lot by our non-vegetarian friend, Marta (greetings: *), so we recommend it to anyone! Besides, millet, rather underrated on our plates, deserves much more recognition due to its nutritional and medicinal values. It is obtained from the seeds of millet, cultivated as early as the Neolithic era. It is one of the oldest and healthiest grains!
Preheat the oven to approx. 180 degrees. Cook the millet. Wash the zucchinis, carefully cut them horizontally into two equal parts. Spoon out the unnecessary seeds (stuffing will go in their place) and, leaving about 5 mm from the edge, spoon out zucchini flesh and chop it. Next, put zucchinis in the oven, flesh part up, season with salt, sweet paprika powder, herbes de Provence, gently pour a teaspoon of olive oil and cook for about 10-15 minutes. In a pan with olive oil, cook finely chopped onions, chopped garlic, add the chopped sun-dried tomatoes, chopped red bell pepper, zucchini flesh and cook, covered, until all the ingredients are tender. When the millet is ready, mix it with the ingredients in a pan, add the turmeric, herbes de Provence, red pepper powder, salt and pepper. Remove the zucchinis from the oven, add the stuffing and put them back in the oven for about 25 minutes until the stuffing gets golden brown. Of course, in the non-vegan version you can add the cheese: simply sprinkle zucchinis about 5 minutes before removing them from the oven and turn on the upper heater so that the cheese melts beautifully. Decorate the dish with basil leaves or cilantro. Enjoy your meal!
~ J.
Co za kolor, na pewno są bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! W najbliższy poniedziałek wyląduje na stole!! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! W najbliższy poniedziałek wyląduje na stole!! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! W najbliższy poniedziałek wyląduje na stole!! :)
OdpowiedzUsuń