Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki | Red lentil and carrot spread/dip

 



Wczoraj wieczorem dopiero co ruszyłyśmy z blogiem i nie da się ukryć, że nie spodziewałyśmy się tylu wyświetleń, lajków i pozytywnych reakcji. Napełnia nas to energią do działania i daje niesamowitą motywację, by dzielić się z Wami naszymi małymi i dużymi odkryciami kulinarnymi. Mamy nadzieję, że blog pomoże Wam odnaleźć inspirację do urozmaicenia diety, a może nawet zmiany trybu życia. Okay, koniec z tymi wzniosłościami, czas na przepis :).
Yesterday evening we've just started this blog and we have to admit that we didn't expect such a positive feedback: so many visitors, likes and positive reactions. It gives us so much energy and motivation to share with you our culinary discoveries. We hope that our blog will help you find an inspiration to diversify your diet or maybe even to change your lifestyle. Okay, enough of this official introduction, it's time for another recipe :).

Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki
Składniki:
2 szklanki wody ( do zagotowania)
1 szklanka czerwonej soczewicy
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 duża marchew
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta imbiru
szczypta kurkumy
szczypta chilli
sól, pieprz
odrobina soku z cytryny

Soczewicę opłucz w zimnej wodzie i zalej w garnku dwiema szklankami wrzątku, (posól dopiero pod koniec gotowania, inaczej soczewica będzie twarda), przykryj i gotuj na małym ogniu, przez około 15 minut. Zbierz pianę (sprawi to, że soczewica będzie lepiej strawna).  Uduś na patelni w niewielkiej ilości wody poszatkowany czosnek, drobno pokrojoną cebulę oraz marchew startą na tarce. Dopraw do smaku dodając kardamon, imbir, cynamon, kurkumę ( da piękny żółty kolor), chilli, cytrynę, sól i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie, wylej nadmiar wody, dodaj soczewicę i wymieszaj składniki. Następnie, po ostygnięciu pasty, zmiksuj ją dokładnie w blenderze. Ja musiałam robić to na kilka razy, jako że mój sprzęt jest dość mały. Pastę możemy podać na przykład na pieczywie czy tortilli. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni. Smacznego!


Ingredients:
2 cups of water (to boil)
1 cup of red lentils
4 cloves of garlic
1 onion
1 large carrot
pinch of cinnamon
pinch of cardamom
pinch of ginger
pinch of turmeric
pinch of chilli
salt and pepper
a little bit of lemon juice

Rinse the lentils in a cold water and mix in a pot with two glasses of boiling water, (add salt only at the end of cooking, otherwise the lentils will be hard), cover and cook over low heat for about 15 minutes. Collect foam ( the lentils will be easier to digest). Pour into a pan a little bit of water, chopped garlic, finely chopped onion and grated carrot. Cover and cook until veggies are soft and tender. Season to taste with the addition of cardamom, ginger, cinnamon, turmeric (it will give a  beautiful yellow color to our dish), chilli, lemon, salt and pepper. When the vegetables are done, pour out the excess water, add the lentils and mix all the ingredients. Then, after cooling, blend everything thoroughly in a blender. I had to do it a few times, because my blender is quite small. The paste can be served, for instance, on bread or tortillas. It all depends on your imagination.  

Enjoy your meal!
- Justine

0 komentarze:

Prześlij komentarz