Wegańskie lody pistacjowe | Vegan pistachio ice cream






Lody to moja największa miłość. Miętowe z czekoladą, pistacjowe, sorbety, Ben&Jerry Cookie Dough... Możecie sobie wyobrazić jak wielką są one dla mnie przeszkodą w drodze do weganizmu. Dlatego postanowiłam dać szansę lodom wegańskim. I to był strzał w dziesiątkę! Co prawda cenowo wychodzą dużo drożej, niż te tradycyjne, ale przecież nie powinniśmy jeść takich rzeczy nieustannie - decydując się na zdrowy tryb życia nie jemy przecież dwóch litrów lodów dziennie :). 
W przepisie inspirowałam się moim ulubionym wegańskim blogiem kulinarnym Jadłonomia

Ice cream is my biggest love. Mint choc chip, pistachio, sorbets, Ben&Jerry Cookie Dough... You can imagine how hard is to give up them when you are on the way to veganism. This is the reason why I decided to give vegan ice cream a chance. And it was amazing! Even though it is a bit more expensive than traditional one, but we shouldn't eat such things al the time - if we decide to follow healthy lifestyle, we don't eat two litres of ice cream per day :). 
The recipe is inspired by my favourite vegan food blog Jadłonomia.

Wegańskie lody pistacjowe
(3 porcje)
1 puszka mleczka kokosowego
1 dojrzałe awokado
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka pistacji 
Odrobina rozpuszczonego oleju kokosowego

Zmiel pistacje z olejem kokosowym w rozdrabniaczu aż powstanie pasta. Wlej ją do garnka, dodaj mleczko kokosowe, awokado i cukier. Wszystko gotuj przez 5 minut ciągle mieszając. Zostaw masę na godzinę w temperaturze pokojowej, po czym wstaw ją do lodówki na następną godzinę. Wstaw lody do zamrażarki. Należy je mrozić przez 6 godzin, co godzina mieszając je przez 30 sekund. Tak zrobione lody powinny zachować puszystą konsystencję i nie zamrozić się na kamień. Jednakże jeśli robisz lody według moich proporcji, zapewne zjesz je tego samego dnia, więc czas mrożenia może być krótszy, ja mroziłam przez 3 godziny z mieszaniem co godzina. 
Smacznego :) 

Vegan pistachio ice cream 
(3 portions)
1 can of coconut milk
1 ripe avocado
1/4 cup of cane sugar
1 cup of pistachio
a little bit of melted coconut oil

Grind pistachio with coconut oil in a blender until it becomes a paste. Pour it into a pot, add coconut milk, avocado and sugar. Cook and stir everything for 5 minutes. Leave the mixture for an hour in a room temperature, then place it in the fridge for a next hour. Place the ice cream in the freezer. You should freeze it for 6 hours and stir every hour for 30 seconds. Ice cream made by this method should keep its consistency and not get frozen to stone. However, if you are making it by my proportions, you probably will eat it the same day so the time of freezing can be shorter - I was freezing mine for 3 hours with stiring every hour. 
Enjoy!
~A.

0 komentarze:

Prześlij komentarz