Zielony sok warzywno-owocowy | Mean green juice














“Let food be thy medicine and medicine be thy food.”

― Hippocrates

Dzisiaj przygotowałam mega zdrowy zielony sok z warzyw i owoców, który poznałam oglądając "Fat, sick and nearly dead", inspirujący film dokumentalny z 2010 roku w reżyserii Joe Crossa i Kurta Engfehra. Australijczyk zmagający się z wieloma dolegliwościami zdrowotnymi, Joe Cross, zastosował 60-dniowy post, podczas którego pił właśnie ten sok. Zrzucił 45 kilogramów i odzyskał zdrowie i dobrą kondycję. Bardzo polecam film każdemu! Jeżeli chodzi o sok, jest to prawdziwa bomba witaminowa! Wspaniale oczyszcza, wypełnia pozytywną energią i zwięsza odporność. Staram się go robić dwa razy w tygodniu, oprócz soku z marchwi. Dodatkowo  wzbogaciłam oryginalny przepis o szpinak baby.

Dokładnie umyj wszystkie warzywa i owoce.
Wrzuć do sokowirówki i ciesz się zdrowiem !

Składniki:
2 ogórki
3 łodygi selera naciowego
pół cytryny
3 jabłka
jarmuż ( ja używam ten z Biedry w paczce i wyciskam prawie całą)
szpinak baby (około 3/4 paczki)
kawałek imbiru ( około 2.5 cm)


ENGLISH


Today I prepared a super healthy green juice of fruits and vegetables, which I discovered by watching "Fat, Sick and Nearly Dead", an inspiring documentary film from 2010, directed by Joe Cross and Kurt Engfehr. Joe Cross, Australian struggling with many health problems, decided to do a 60-day fast and drink nothing but the Mean Green Juice. He lost 45 kg ( 100 pounds) and regained health and good shape. I highly recommend the movie to everyone! As for the juice, it is a real vitamin bomb! It is a great juice for boosting your immune system and keeping your whole body clean, healthy, and happy. I try to make it twice a week, apart from carrot juice. In addition, I enriched the original recipe with baby spinach. 

Wash all the fruits and vegetables well.
Add all ingredients to the juicer and enjoy the health!

Ingredients:
2 cucumbers
3 stalks of celery
half a lemon
3 apples
kale 
baby spinach 
piece of ginger (about 2.5 cm)


~J.

3 komentarze:

  1. Wygląda super! Robisz to wszystko w sokowirówce czy masz wyciskarkę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za cudo! Piękne zdjęcia! Świetny przepis, nie mogę się napatrzeć! A jeśli chcesz poeksperymentować trochę w kwestii jedzeniowej, to to jest możliwość, uważam, że może Ci się spodobać. Polecam nie lada gratkę dla amatorów gastronomii (w tym oczywiście wegetariańskiej). W przyszłym tygodniu rusza festiwal Apetyt na miasto. Jest to pierwszy ogólnopolski festiwal restauracyjny, być może obiło Ci się o uszy. Od przyszłego poniedziałku aż do 26 kwietnia jedne z najlepszych restauracji w Warszawie, Poznaniu, Trójmieście, Krakowie i Wrocławiu będą oferowały trzydaniowe menu za cenę festiwalowego vouchera (kosztuje on 39 zł, przy czym oferuje również dodatkowe zniżki), specjalnie przygotowane na tę okazję. Jeśli wydaje Ci się to fajna opcja, polecam kupić bilety na stronie www.apetytnamiasto.pl, osobiście nie mogę się już doczekać!!!

    Pozdrawiam,
    Michał

    OdpowiedzUsuń