Wegański sernik malinowy | Vegan raspberry cheesecake


Po długiej nieobecności ruszamy pełną parą i startujemy z wegańską słodką niespodzianką. Ciasto to zrobiło furorę na moim przyjęciu urodzinowym, na którym postanowiłam poeksperymentować z wegańską kuchnią. Pomysł zaczerpnęłam z bloga Yummy Mummy Kitchen i w sumie wprowadziłam tylko kilka modyfikacji.
After long silence, we start with a vegan sweet surprise. This cake met with a huge succes on my birthday party, when I decided to experiment with vegan cuisine. I got inspiration from a blog Yummy Mummy Kitchen and made just a few modifications.

Wegański sernik malinowy:

spód: 
  • 1 szklanka drylowanych  daktyli
  • 1 szklanka orzechów jakich tylko chcecie, ja użyłam mieszanki orzechów z Lidla
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Wszystko to należy wymiksować w blenderze aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa jest za sucha można dodać odrobinę wody. Wyłożyć spód w naczyniu np. takim do żywności (tak robiłam pierwszy raz) albo mała blacha do ciasta (której użyłam tym razem), włożyć do zamrażalnika.


środkowa warstwa: 

  • opakowanie 200 g nerkowców, wymoczonych w wodzie przez minimum godzinę
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • cukier trzcinowy (albo miód, jeśli nie zależy nam na całkowitej "wegańskości"), wg uznania, każdy lubi inny poziom słodkości
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • puszka mleczka kokosowego, część "śmietankowa" 
  • nasionko wanilii 
  • kilka malin mrożonych
Wszystko (oprócz malin) znowu wymiksować na jednolitą masę, wylać 2/3 na spód. Powtykać maliny równomiernie do masy. Włożyć do zamrażalnika, odczekać godzinę.

ostatnia warstwa
  • 1/3 masy
  • dwie garści malin
Do pozostałej części masy wsypać maliny, wymiksować. Wyłożyć na wierzch.
Włożyć do zamrażalnika na 4 godziny. 
Smacznego! :)


Sernik ten może nie przypomina tradycyjnego, ma bardziej postać lodów, ale wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje. Jeśli chodzi o przechowywanie, zazwyczaj dzielę go na pół i pierwszą część przechowuję w lodówce (by był wystarczająco miękki i gotowy do zjedzenia), a drugą w zamrażarce. 

Vegan raspberry cheesecake: 

bottom: 
  • 1 cup of pitted dates
  • 1 cup of mix of nuts
  • 1/2  cup of flaked coconut
Mix all the ingredients properly in blender. If the mixture is too dry, add a drop of water. Put the mixture on the bottom of  a loaf pan and place it into the freezer.


middle layer: 

  • 200 g of cashews soaked for at least 1 hour in water
  • 2-3 spoons of coconut oil 
  • cane sugar (or honey if you don't want it fully vegan) as much as you prefer
  • juice of 1/2 lemon
  • can of coconut milk 
  • vanilla seed
  •  about 10 frozen raspberries
Everything (except for raspberries) mix again properly, pour 2/3 of the mixture into the loaf pan. Stick raspberries and place it into the freezer. Wait 1 hour.

last layer
  • 1/3 of mixture
  • 2 handfuls of raspberries
Mix the rest of our mixture with raspberries and pour it into the loaf pan. Freeze it for 4 hours. 
Enjoy! :) 


This cheesecake may not look like a traditional one, it rather resembles an ice cream, but looks amazing and tastes even better. Usually I cut it in half and I store one half in the fridge (so it's soft enough and ready to eat) and the other one in the freezer.

~A.




1 komentarz: