Fruit of the month: Avocado



W niektórych rejonach świata nazywane gruszką aligatora ze względu na swój kształt oraz ciemnozieloną, chropowatą skórkę. W innych zwane "smaczliwką", wszechobecne w meksykańskiej kuchni, uwielbiane albo nienawidzone, kaloryczne, ale bogate w zdrowe tłuszcze nienasycone, które pomagają zrzucić zbędne kilogramy oraz zbić nadmiar cholesterolu. Dziś w roli głównej awokado.
Czy wiecie, że awokado jest toksyczne dla kotów, psów i dla większości innych zwierząt?

Mimo, że jest to owoc bardzo kaloryczny i zawiera dużo tłuszczu, pełen jest wartości odżywczych.W średnich rozmiarów awokado (270 g) jest aż 41 g tłuszczu.  Jest to jednak tłuszcz dobroczynny dla zdrowia, a mianowicie kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, a ponadto przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi. Awokado zawiera również zdrowe dla mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E (zapobiega rozwojowi choroby Alzheimer’a). Ma w sobie kwas foliowy, powszechnie zalecany kobietom w ciąży. Nasz owoc miesiąca dobrze wpływa na oczy, ponieważ zawiera cenną luteinę i zeaksantynę. Połączenie wysokiej zawartości potasu w awokado – nawet 30% więcej niż w bananach – z omega-3 oraz kwasem oleinowym, jest bardzo korzystne w obniżaniu ciśnienia krwi. Wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika w awokado pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi. Awokado jest jednym z niewielu naturalnych produktów, które zwierają też duże ilości glutationu. Jest to antyoksydant wspierający wątrobę i system nerwowy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html

Jak widać, awokado jest najlepsze na wszystko. Nie bez powodu uważane jest przez wielu ekspertów żywieniowych za pożywienie doskonałe. Wielu twierdzi, że jest to „super-jedzenie” (ang. superfood).

Guacamole

Składniki:
2 dojrzałe awokado
1 średniej wielkości pomidor
1 ząbek czosnku
papryczki jalapenos (wg preferencji co do ostrości)
łyżka świeżej kolendry 
1/2 cebuli
sok z połowy limonki
sól

Pokrój pomidory i cebulę w kostkę, posiekaj czosnek i wyjmij miąższ awokado. Wszystko wrzuć do blendera. Dodaj sok z limonki, papryczki, kolendrę oraz sól. Wszystko wymieszaj. Pyszne guacamole gotowe!  Można również je zrobić bez użycia blendera. Wtedy upewnij się, że wszystkie składniki są drobno pokrojone i dokładnie ugnieć masę widelcem.



ENGLISH


In some parts of the world, known as alligator pear due to its shape and dark green and rough skin. Omnipresent in Mexican cuisine, either adored or hated, high in calories, but rich in healthy unsaturated fats that help you lose weight and reduce bad cholesterol level. Today we speak about the avocado.
Did you know that avocados are toxic to cats, dogs and most of other animals?

Although it’s very high in calories and contains a lot of fat, avocado is full of nutrients. Medium sized avocado (270 g) contains even 41 grams of fat. However, oleic acid is beneficial to our health and capable of reducing bad cholesterol level. It also prevents prostate and breast cancer. Avocado contains omega-3 acids ( good for your brain) with natural vitamin E (prevents the development of Alzheimer's disease). It's the natural source of folic acid, commonly prescribed during pregnancy. Our fruit of the month is good for the eyes, because it contains precious lutein and zeaxanthin. The combination of high potassium content of avocado - 30% more than in bananas -with omega-3 and oleic acid is highly beneficial in lowering blood pressure. The high content of soluble fiber in avocados helps to prevent blood sugar dips and spikes (=swings).


The avocado is one of a few natural products which contain a large amount of glutathione. This is an antioxidant that supports the liver and the nervous system.

As you can see, the avocado is the best for everything. Not without reason, it is considered by many nutrition experts as an excellent food. Many claim that it is a "super-food".


Guacamole

Ingredients:
2 ripe avocados
1 medium size tomato
1 clove of garlic
jalapenos chili (as much as you prefer)
1 spoon of coriander
1/2 of onion
juice of 1/2 lime
pinch of salt


Chop tomatos, onions, garlic and scoop out the avocado flesh. Place everything in a blender. Add lime juice, chili, coriander and salt. Mix everything. Delicious guacamole is ready! You can make it also without using a blender. Make sure that all the ingredients are chopped into small pieces and mash it properly with a fork.



~A&J

2 komentarze:

  1. Takie proste, a takie pyszne! :) Kocham awokado i zajadam je codziennie. Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń